آبکاری

آبکاری تخصصی فلزات شامل نیکل سخت، کرم سخت، کرم مشکی، طلا و الکترو پولیش

image

آبکاری کرم سخت

کارخانه آبکاری مینا قادر به آبکاری کرم سخت روی قطعاتی تا طول 4 متر، قطر 1 متر و وزن 4 تن مطابق بر استانداردهای بین المللی می باشد.

گفتنی است آبکاری کرم سخت قطعاتی با آلیاژهای خاص و یا بزرگتر و سنگینتر از ظرفیت های فوق قابل مذاکره بوده و امکانپذیر است.

 کرم فلزی سفید - خاکستری ، سخت و شکننده است. قابلیت پرداخت سطحی آن تا جلای آینه ای از خصوصیات بارز و منحصر به فرد آن می باشد. کرم در 1875°c ذوب شده و در مقابل خوردگی شیمیایی به خوبی مقاوم است. خصوصیات فیزیکی قشر حاصل از آبکاری کرم سخت تا دمایی بالغ بر 400°c تغییر نمی کند. آبکاری کرم صنعتی و یا به طور معمول "کرم سخت" به دلایل زیر از آبکاری کرم تزئینی متمایز می گردد:
  • در حالیکه قشر کرم تزئینی شامل پرزها و منافذ زیادی می باشد ، قشر "کرم سخت" بدون منفذ بوده و فقط ممکن است شامل میکروترکهایی باشد.
  • کرم سخت تقریبا در تمامی موارد مستقیما بر روی قطعه مورد نظر نشانده می شود در حالیکه کرم تزئینی بر روی زیر پوششی از نیکل براق انجام می پذیرد.
  •  کرم سخت برای افزایش مقاومت در برابر سائیدگی ، گرما و خوردگی شیمیایی بکار می رود.
کرم یکی از سخت ترین مواد قابل دسترس و استفاده می باشد. به همین علت واژه "کرم سخت" در صنعت رایج شده است. سختی متوسط کرم عبارت از:  850-1200 ویکرز می باشد. البته دستیابی به چنین سختی هایی به سادگی امکان پذیر نیست و به عوامل مختلف و متعددی بستگی دارد.
معمولا فرسودگی و سایش قطعات صنعتی و مکانیکی تحت شرایط زیر واقع می شود:
  • اصطکاک خشک  
  • اصطکاک تحت فشار (در حضور روغن) 
  •  اصطکاک ناشی از چرخش (در حضور روغن)  
  •  سایش در حرارت بالا  
 
مثالهای هریک از این شرایط  فوق را می توان به ترتیب زیر بیان کرد:
 
  •  چرخ دنده ها ، قالبهای کشش و ...  
  •  شفت و پیستونها هیدرولیک و ...  
  •  شفت چرخ دنده ها ، میل لنگها و ...  
  •  قالبهای آجر ، آسیاب شکر.  
 به جرأت می توان ادعا کرد عمر قطعات و وسائلی که با پوششی از "کرم سخت" محافظت شده اند ، 5 تا 10 برابر بیشتر از قطعات مشابهی است که فاقد پوشش "کرم سخت" می باشد. 
 "کرم سخت" در بسیاری از صنایعی که با مواد شیمیایی سروکار دارند همچون صنایع غذایی ، صنایع دارویی و بهداشتی ، صنایع رنگ سازی و ... مورد استفاده قرار می گیرد.
 
کرم مقاومت بسیار خوبی در مقابل مواد اکسید کننده و احیا کننده از خود نشان می دهد. به غیر از گاز کلر و کلریدریک اسید که به سرعت بر آن اثر می کنند ، سایر اسید های معدنی تاثیر چندانی بر کرم ندارند. همچنین بجز تری کلرو استیک اسید تقریبا تمامی اسید های آلی بر آن بی تاثیرند.
 
قطعات مختلف ماشین های پلاستیک که در تماس با پلاستیک مذاب هستند لازم است حتما پوشش "کرم سخت" داشته باشند. پلاستیک های مذاب به خصوص انواع پلاستیک های وینیل خاصیت اسیدی و خورندگی داشته و قطعات دستگاه و قالبها را به مرور زمان دچار خوردگی شدید می نمایند.
 
"کرم سخت" اثرات ناشی از افزایش درجه حرارت را به خوبی تحمل می کند. اولین اثر ناشی از افزایش درجه حرارت نرم شدن فلز است که در اغلب فلزات دیده می شود ، ولی "کرم سخت" ضمن حفظ مقاومت خود در برابر خوردگی شیمیایی تا دمایی بیش از400°c سختی خود را نبز حفظ می کند.
بسیاری از کاربردهای صنعتی "کرم سخت" ناشی از این حقیقت است که قشر حاصل از آبکاری "کرم سخت" از انرژی سطحی بسیار کم و ضریب اصطکاک
اندکی برخوردار است.در واقع در میان بسیاری از فلزات و آلیاژهایی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند
 
"کرم سخت" دارای کمترین ضریب اصطکاک است ، به همین علت "کرم سخت" پوششی مناسب برای پیستونها و سیلندرهای جک های هیدرولیک می باشد.
مزیت دیگر "کرم سخت" قابلیت سنگزنی و پرداخت کاری بسیار خوب آن می باشد ، این خاصیت نه تنها باعث دستیابی به سطوحی بسیار صاف و صیقلی با درخشندگی آینه ای می گردد ، بلکه باعث می شود تا مواد خارجی نیز تمایل به چسبیدن به سطوح فلز را از دست بدهند. به همین علت برای دستیابی به محصولات پلاستیکی با کیفیت برتر تمامی قالبهای پلاستیک باید با پوششی از "کرم سخت" پوشیده شوند. امروزه این عمل یکی از عملیات مهم و لاینفک در تولید انواع قالبهای پلاستیک ، باکالیت ، لاستیک و حتی شیشه می باشد.
"کرم سخت" در صنایع غذایی (قالبهای بیسکوئیت و شکلات) ، در صنعت چاپ (غلطکهای جوهر و خشک کننده) و در بسیاری دیگر از نقاطی که به سطوحی سخت ،صیقلی و فاقد چسبندگی در مدت زمان طولانی نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد.
 
 
 ظاهر کرم از جذابیت خاصی برخوردار است با این حال آبکاری کرم تزئینی به هیچ وجه پوشش مناسبی برای مقابله با سایش نمی باشد. "کرم سخت" بسته به ضخامت مورد استفاده می تواند ضمن حفظ خواص خود ، از ظاهر قابل قبول و جذابی برخوردار می باشد و بسته به نوع کاربرد قطعه ظاهر آن از مات تا جلای آینه ای می تواند تغییر کند. برای مثال قالبهای شیشه عینک باید دارای جلای آینه ای و قطعات یک میکروسکوپ می تواند مات باشد.
دیگر خاصیت "کرم سخت" پارا مغناطیس بودن آن است. می توان قطعات کوچکی را که نباید مغناطیسی شوند را با آلیاژهای سبکی مانند برنج و مانند آن ساخت و برای جلو گیری از سایش و خوردگی ، آنها را با پوششی از "کرم سخت" محافظت نمود.